Kanelbullar

Långfredagen gick i bakets tecken. Det blev kanelbullar, men inga traditionella då vi insåg att det inte fanns några bullformar hemma. Delar här med mig av ett recept på goda kanelbullar men som resulterade i en god och saftig kanellängd.
 Recept
(250 grader , 10 min)
 
Deg - 
25 gram jäst (för söta degar)
50 gram smör
3 dl mjölk
1/2 dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl
 
Fyllning -
50 gram smör
2 tsk malen kanel
1/2 dl socker
 
Pensling -
ägg
pärlsocker
 
Smula jäst i en bunke. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör om. Tillsätt därefter resten av vätskan. Tilsätt socker, salt och vetemjöl. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa under handduk i 30 min.
Gör fyllningen, lättast att arbeta med rumstempererat smör. Tillsätt socker och kanel.
Ta upp degen på knåda den försiktigt på mjölad bakbänk, kavla ut. Bre på fyllningen och rulla sedan degen, skär till lagom stora bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 20 min. Pensla med ägg och pärlsocker. Grädda.
 
Vill man inte göra vanliga bullar så kan jag rekommendera att göra en längd, ser lite finare ut för söndagsfikat. Eller alla-dagar-i-veckan-fikat.
Kavla ut degen på mjölad bakbänk. Bre på fyllningen. Ett tips är att göra lite mer fyllning än recpetet anger, blir saftigare. Skär 3 st*12 cm breda längder av den utkavlade degen, rulla dom. Gör sedan en fläta av längderna, fäst dom i början genom att trycka ihop degen. Då jag gjorde dubbel degsats så blev mina längder väldigt långa. Jag skar därför på mitten och la dom bredvid varandra och flätade ihop ändarna. Ett tips är att ändå försöka få längden ganska bred även med en degsats. Genom att antingen göra flera längder och försöka fläta med sex längder eller göra som jag, skära av på mitten. Glöm ej - längden kräver extra minuter i ugnen.
 
 
 

Kommentarer:

1 David:

skriven

Åååh! Ser jättegod ut!

2 M:

skriven

Duu är så grym!!! ;)

Kommentera här: