Saras Kokosrutor

Kärleksmums, Mockarutor, Snoddas eller Saras kokosrutor... Det här receptet kommer från en gammal receptbok som mamma har hemma. Det är det här receptet jag är uppvuxen med och jag har alltid kallat dom för "Saras kokosrutor".
 
Recept
(200 grader , ca 20 min)
Smet -
150 gram smält smör
2 st ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao
 
Glasyr -
60 gram smält smör
3 dl florsocker
4 msk kallt kaffe
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
 
Garnering -
Kokosflingor och flingsalt
 
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en bunke. Tillsätt lite av de torra ingredienderna åt gången, varva med mjölk. Fortsätt vispa på låg hastighet. Tillsätt smöret. Vispa till en jämn smet.
Klä en djup bakplåt med bakplåtspapper. Smetens mängd beror lite på plåtens storlek. Jag gjorde nyligen detta receptet i en 20x30 form. Är plåten större rekommenderar jag att göra dubbelsats för att få till höjden och saftigheten.
 
Medan kakan är i ugnen är det lagom att förbereda glasyren. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt smör och sedan kaffet. Rör till en jämn konsistens.
När kakan är färdiggräddad och har stått och svalnat, ta då en annan plåt, utan kanter, klädd med bakplåtspapper och vänd över kakan på denna så att kakans gräddade yta kommer neråt. Nagga med gaffel och smeta sedan ut glasyren. Genom att hälla glasyren på undersidan tränger glasyren ner i kakan och den blir mycket saftigare. Strö över kokosflingor och flingsalt. Choklad och salt är för mig en osalgbar kombination!
Skär kakan i lagom stora bitar.
 
 
 
 

Kommentera här: