Jordgubbstårta
Igår ställde jag till med tapasmiddag, med tanke på hur många timmar jag spenderade i köket så skulle jag vilja säga att det fanns mycket att välja bland. But hey, allt var ju homemade from scratch. Vad passade inte bättre än en svensk jordgubbstårta till efterrätt, nationaldagen till ära.
För att undvika att behöva äta jordgubbstårta i två dagar framöver så gjorde jag portionstårtor. Gulliga!
Recept - en vanlig sockerkaka
(175 grader , 35 min)
Smet -
75 gram smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Smörj och bröa en form, springform
. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen. Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
Jag använde en springform som jag sedan tryckte ut fyra småtårtor ur med ett glas.
Fyllning och garnering -
Hallonsylt
Vaniljsås
Grädde
Jordgubbar
Jag värmde/kokade upp frysta hallon med lite lite socker och blandade sedan det med den lilla klick hallonsylt jag hade hemma.
Dela tårtbitarna på mitten, lägg på sylt och sedan vaniljsås. Lägg på tårtlocket och garnera med vispad grädde och skivade jordgubbar.
