0 Läs mer >>
Vill dela med mig av Roy Fares goda brownies.
 
Recept -
(160 grader , 20-22 min)
 
Smet -
150 gram osaltat smör (jag använde normalsaltat smör)
2 2/3 dl socker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
 
Tryffel -
150 gram mörk choklad (55%)
1 1/2 dl vispgrädde
Flingsalt att strö över
 
Tryffel - Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden, häll den över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält. Rör ihop till en slät och fin tryffel. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.
 
Brownie - Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform, 20 x 20 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper.
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda. (Det kan se lite grynigt ut nu, men mjölet kommer att få smeten att gå ihop och bli slät och fin.) Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget, eller använd en slickepott att blanda med tills varje ägg har arbetats in. Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
 
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. Låt svalna.
Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret. Vänd kakan upp och ner och bred tryffeln ovanpå, toppa med flingsalt. Om tryffeln är för lös för att breda räcker det med en stund i kylen för att den ska stelna en aning. Låt sedan kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt, 40-50 minuter. Serveras rumstempererad.

 

 

Fudge Brownies

0 Läs mer >>
Dessa cupcakes är nog mina favoriter. Har tidigare bakat dom med frostingen enligt receptet, men till midsommar toppade jag muffinsen med den godaste chokladgrädden. 
 
Recept -
(175 grader , 20 min)
 
Smet -
4 msk kakao
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
100 gram smör
1,5 dl socker
2 ägg
200 gram mörk choklad
 
Frosting -
100 gram mjukt smör
500 gram florsocker
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe
 
Blanda ned kakaon i det heta vattnet och rör tills all kakao är upplöst. Låt svalna. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål. Vispa smöret och sockret riktigt mjukt med en elvisp, tillsätt äggen, ett i taget. Häll i mjölblandningen och rör tills allt är ordentligt blandat. Hacka chokladen och tillsätt den sist tillsammans med vattnet med kakaon. Sätt i muffinsformar på plåt och fyll dem till 2/3.

Frosting - Vispa smöret mjukt med elvisp, tillsätt florsockret lite i taget medan du vispar på låg fart. Rör sedan i kakaon och kaffet. Fortsätt sedan att vispa på medelhastighet i några minuter så att krämen tjocknar ordentligt. Den skall vara riktigt fast i konsistensen. Klart att spritsa på dina cupcakes!
 
Istället för frostingen enligt recept, som för övrigt är väldigt god, gjorde jag en chokladgrädde. Häll 4 dl vispgrädde i kastrull, lägg i 100 gram ljus bakchoklad. Låt grädden precis koka upp. Låt den svalna och sedan stå i kylskåpet över natten. Vispa grädden.
 
 

Chokladcupcakes

0 Läs mer >>
Igår ställde jag till med tapasmiddag, med tanke på hur många timmar jag spenderade i köket så skulle jag vilja säga att det fanns mycket att välja bland. But hey, allt var ju homemade from scratch. Vad passade inte bättre än en svensk jordgubbstårta till efterrätt, nationaldagen till ära.
För att undvika att behöva äta jordgubbstårta i två dagar framöver så gjorde jag portionstårtor. Gulliga!
 
Recept - en vanlig sockerkaka
(175 grader , 35 min)
 
Smet -
75 gram smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
 
Smörj och bröa en form, springform
 
 
. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen. Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
 
Jag använde en springform som jag sedan tryckte ut fyra småtårtor ur med ett glas.
 
Fyllning och garnering -
Hallonsylt
Vaniljsås
Grädde
Jordgubbar
 
Jag värmde/kokade upp frysta hallon med lite lite socker och blandade sedan det med den lilla klick hallonsylt jag hade hemma.
Dela tårtbitarna på mitten, lägg på sylt och sedan vaniljsås. Lägg på tårtlocket och garnera med vispad grädde och skivade jordgubbar.
 
 

Jordgubbstårta